La Vida Verde

Få foretaget nakkefoldsscanning i Højbjerg, Aarhus

graviditets scanning

Hvis du er gravid, tænker på at blive det, eller er i gang med at blive det, er en af de store bekymringer, om dit kommende barn nu også vil blive sundt og raskt. Heldigvis er det langt de fleste fostre der er sunde og raske, og til at undersøge dette findes forskellige typer af tests. Du kan blandt andet få foretaget en nakkefoldsscanning; denne test foretages ved at måle fostrets nakkefold, og denne ses så i sammenhæng med fostrets længde og moderens alder. Hvis nakkefolden ser ud til at være ”for” tyk, i forhold til det normale, kan der være risiko for at barnet vil blive født med Downs Syndrom. Hvis det er tilfældet, at nakkefolden virker til at være tykkere end standarden, kan der laves yderligere tests for at se, om afvigelsen tyder på Downs Syndrom. Disse tests er f.eks. fostervandsprøve, eller moderkagebiopsi. Der er mange der vælger at få foretaget en nakkefoldsscanning, og du kan få den foretaget i Højbjerg, Aarhus, hvis du er gravid og bor her eller i nærheden.

Hvordan får man foretaget en Nakkefoldsscanning?

Nakkefoldsscanningen foretages når man er i den 11.-14. graviditetsuge, og selve undersøgelsen er en ultralydsundersøgelse. Det anbefales at alle får foretaget en nakkefoldsscanning, men dette afhænger selvfølgelig af en masse parametre; etik, religion og ens egen holdning mht. Downs Syndrom. At få foretaget undersøgelsen er uforpligtigende, og man kan således få foretaget undersøgelsen, og bagefter forholde sig til resultaterne. Risikoen for Downs Syndrom er relativt konstant mens man er under 25 år, men hvis man får børn som 35+ årig, er risikoen højere. Det anbefales derfor kraftigere til ”ældre” kvinder at få foretaget en nakkefoldsscanning, og det anbefales også typisk at der foretages flere forskellige tests, jo ældre den gravide kvinde er.

Hvad er Downs Syndrom?

Helt konkret er Downs Syndrom en kromosomfejl, som gør at der sker en fejl under celledelingen ved befrugtningen, som gør at fostret får celler med 23 par kromosomer plus et ekstra, således at de har 47 kromosomer i alt i hver celle, og ikke 46, som er det normale antal. Folk med Downs Syndrom er psykisk udviklingshæmmede, og har derfor sværere ved at tilegne sig viden end folk uden Downs Syndrom. Folk med Downs Syndrom har også typisk taleforsinkelse i deres udvikling som børn, og har sværere ved at udtrykke sig. Det er heller ikke unormalt, at personer født med Downs Syndrom har syns- eller hørelsesnedsættelse, samt andre fysiske handicap.

Hvis du er gravid, er det derfor oplagt at få testet dit foster for at se, om det skulle vise tegn på Downs Syndrom – således at du kan forholde dig til om dit barn bliver født med Downs Syndrom. Det er altid bedst at tage et oplyst valg, og derfor er konsultationen inden en nakkefoldsscanning også indledt af en samtale omkring hvilke resultater man kan forvente, og hvordan man kommer videre derfra. Det er let og tilgængeligt at få foretaget testen hos Ciconia i Højbjerg, Aarhus, og hvad enten du er i bil eller med offentlig transport, kan du let komme til stedet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *