La Vida Verde

Norsk webdesign i en liga for sig

webside

Når det gælder om at få en hjemmeside til at tage sig bedst muligt ud, så er vores naboer mod nord nogle af dem, der er allerbedst til det i hele verden. Der er noget over norsk webdesign, der er universelt tiltalende i al sin enkelthed. Kombinationen i mellem de stilrene strøg, de stramme kompositioner og den mystiske naturlighed virker dragende på den besøgende, der er så heldig at måtte lægge øjne til designet. Ikke nok med, at det er nogle af de bedste firmaer indenfor webdesign, der har rødder i Norge, mange af de dygtigste individuelle webdesignere stammer også fra Norge. Det er derfor ikke underligt, at ordene ”norsk webdesign” i dag betyder langt mere, end en angivelse af nationalitet – det er der i mod et kvalitetsstempel af rang! Hvad er det så de kan, de nordmænd? Jo, det skal du få at høre. Denne artikel gennemgår de vigtigste og mest iøjnefaldende tendenser fra de dygtige nordmænd. Hæng på og bliv klogere.

Naturlighed og vildskab

En af de helt store tendenser inden for norsk webdesign er at holde fast i Norges rødder. Norge har altid været kendt for sine enormt store skove, smukke (men farlige) fjelde, brusende elve og sneklædte bjerge. Denne dybe forbindelse til naturen trækker tydelige linjer ind i det moderne, nutidige Norge. Selv i de mest urbane områder som Oslo, kan Norges vilde natur mærkes som en stor del af den nationale identitet. Denne naturlighed bliver også koblet med en underliggende følelse af vildskab. Når noget er naturligt, er det derfor også svært at styre. Vildskaben kan bryde frem hvert øjeblik, men gør det ikke. Denne beherskede bersærker-tendens kan mærkes i det norske webdesign. Man mærker den grundlæggende vildskab, der bliver pakket nænsomt ind i noget mere sofistikeret og domesticeret – men aldrig tæmmet eller hæmmet. Naturligheden kan samtidig være smuk, skrøbelig og forgængelig. Som en dugdråbe om morgenen, et råkid i en lysning eller stilheden før en snestorm. Dette spænd mellem vildskab og skrøbelighed er universelt fascinerende for alle mennesker verden rundt og er en af de ting, der gør norsk webdesign så specielt.

Dystert og dragende

Norge og resten af Skandinavien er kendt for at have en bestemt form for dysterhed over sig. ”Scandinavian Noir” er et begreb, der først dukkede op i forhold til at beskrive den type krimidramaer, der blev produceret i Norden, og som bar præg af en mere dyster stemning, mere komplekse psykologiske problemstillinger og moralske dilemmaer. I dag bruges det mere generelt om den særlige ”feel”, mange skandinaviske produkter er præget af. En melankoli, en tristhed, en fremmedhed og en dysterhed, der ellers er svær at sætte fingeren på, men som virker særdeles dragende og spændende. Igen er dette en kvalitet, der henvender sig universelt til alle typer mennesker. Kobler man så det sammen med en naturlighed, en vildskab og en skrøbelighed, så opstår der noget, der både er meget sensitivt og sofistikeret og meget råt og ægte. Netop denne ægthed er det, der over alt andet placerer Norge på landkortet, når det kommer til webdesign.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *