La Vida Verde

Pas på giftige dampe når du maler på egen hånd

lyserød maling

Maling og lignende produkter indeholder en række kemikalier, som kan være skadelige for dit helbred hvis du bliver udsat for dem i store mængder. Kemikalierne bliver frigivet fra malingen igennem damp, og det er derfor ikke kun hvis du kommer i direkte kontakt med maling, at du kan være i risikozonen. Dampen kan nemlig forekomme både under malingen, men også efterfølgende når malingen tørrer på væggen og fortsætter med at udskille kemikalier indtil det er helt tørt. Hvis du har gang i et større malerprojekt og maler over flere dage, så ender du pludselig med at indånde en masse kemikaliedamp. Du kan selvfølgelig tage dine forholdsregler og sørge for at holde vinduer og døre åbne og måske tage en klud for mund og næse, men hvad end du bor i Holstebro eller Ringkøbing vil du stadig ikke kunne indgå at blive en smule påvirket af dampene. For de fleste vil symptomerne blot være kvalme, svimmelhed og hovedpine, men der er desværre tilfælde hvor eksponeringen er så voldsomt at man kan risikere varige men.

Flere løsninger på problemet med kemikalier

Der er heldigvis flere måder du kan undgå at komme i risikozonen på. Først og fremmest er problemerne med giftdampe noget som malerindustrien de seneste år er blevet meget opmærksomme på, og derfor er det nu blevet muligt at købe stadigt flere produkter som er miljømærkede og frie for de farlige stoffer. Disse produkter er godkendt af Miljøstyrelsen og du kan derfor være sikker på at kvaliteten er helt i top. Denne ekstra fordel kan dog godt påvirke prisen, så man skal selvfølgelig være villig til at betale en smule ekstra. Sørger du for at kigge efter hvad der står på varedeklarationen omkring indehold af kemikalier når du handler din maling ind, kan du derfor nemt skåne dig selv, miljøet og din krop for meget.

Et andet godt alternativ er helt at droppe at køre malerprojektet på egen hånd, og i stedet hyre en professionel maler til at komme ud og gøre arbejdet for dig. Dette vil helt sikkert være en mulighed Holstebro, Ringkøbing og alle andre dele af Danmark hvor der findes masser af malerfirmaer. En maler vil nemlig have den fordel både have godt styr på hvilken slags maling det er bedst at bruge, og vil desuden ofte have udstyr i form af masker og andet, som skåner ham eller hende fra de giftige dampe. En maler befinder sig i kemikalieosen hver dag, og vil derfor helt sikkert vide hvad man skal gøre for at minimere risikoen for at tage skade af den mest muligt. Han eller hun ved hvor længe man kan opholde sig omkring malerdampe før man har brug for pause, og hvordan man bedst ventilerer og sørger for udluftning mens man arbejder. Imens den professionelle arbejder kan du selv smutte ud af huset og vende tilbage når malingen er tør.

Kilde: www.olehansen.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *