La Vida Verde

Flere og flere kvinder bliver håndværkere

glad arbejder

Der er sket en mærkbar og interessant udvikling i byggebranchen, i de fag der tidligere blev betragtet som regulære ”mandefag” ses nu flere og flere kvinder. Der er stadig ikke tale om total ligestilling på dette område, men langsomt kommer flere og flere piger ind på de områder, hvor drengene før i tiden dominerede totalt. Håndværksmestrene har fået øjnene op for de kvaliteter som kvinder rummer og er ikke længere bange for at tage en ung kvinde som lærling. De mangler der måske er i fysisk styrke, bliver rigeligt opvejet af andre kompetencer ude på byggepladserne.

I mange år har kvinder uddannet sig som malere, men på de tekniske skoler rundt om i landet mærker man en stigende interesse for også at blive smed, murer, elektriker, tømrer og andet. Hvert år søger der flere og flere piger ind og de har som regel stort held med at finde lærepladser og senere fast arbejde. ”Piger er som oftest meget sociale og målrettede på samme tid. Det er en fordel i håndværkerfagene”, udtaler en studievejleder ved en af Københavns tekniske skoler. ”De er ikke bange spor bange af sig, meget pligtopfyldende og tør, modsat mange unge drenge, godt spørge om hjælp, hvis de er i tvivl”, tilføjer han.

TIP: Find en tømrer på abc-lut.dk

Sissel er tømrer i Søborg

I folkeskolen var Sissel det man kalder en rigtig ”drengepige”, hun havde svært ved sidde stille og interesserede sig ikke så meget for de traditionelle pigeting. Efter eksamen gik turen direkte på teknisk skole, – hun ville nemlig være håndværker og det overraskede hverken familien eller veninderne. Valget faldt på tømrer, en læreplads i Søborg dukkede op og efter svendeprøven var i hus, fik hun ansættelse hos et konkurrerende tømrerfirma.

”Folk spærrer tit øjnene lidt op, når jeg fortæller at jeg er tømrer”, griner Sissel og hun har da også med tiden vænnet sig til de mange undrende spørgsmål der følger med omkring hendes lidt utraditionelle karrierevalg. ”Om nogle år bliver det sikkert mere normalt, at se piger som mig i håndværkertøj, men lige nu synes mange stadig det er lidt underligt…”, tilføjer hun tørt.

På jobbet arbejder Sissel på lige fod med de mandlige kolleger. ”Jeg tror faktisk næsten, at de har glemt at jeg ikke er en mand”, smiler hun. Tonen kan godt være lidt grovkornet og nogle løft er simpelthen for tunge, på trods af Sissels fine fysik, men ingen af delene er nogen forhindring i hverdagen. ”Vi kommer rundt i hele København og har det super godt med hinanden. Det er kun rart, at en spade bliver kaldt for en spade og en skovl for en skovl”, siger Sissel, der aldrig har kunnet udstå pigefnidder og stillesiddende aktiviteter.

Nye tider – nye kønsroller

Sissel i Søborg er et godt eksempel på at de gamle kønsroller er ved at blive brudt og tiderne er skiftet. Særligt i København ses kvindelige håndværkere, men provinsen begynder at følge godt med. Fremtidsforskere ser ikke tegn på at denne positive udvikling, der giver kvinder flere muligheder på arbejdsmarkedet, vil stoppe foreløbig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *